Skip to main content

Εταίροι

Meta Materials Europe

Η Meta Materials Europe ιδρύθηκε το 2021 στην Αθήνα, με αποστολή την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε εφαρμογές βιοϊατρικής και τηλεπικοινωνιών με τη βοήθεια της τεχνολογίας των μεταϋλικών. Η εταιρεία ειδικεύεται σε εφαρμογές ηλεκτρομαγνητισμού (ΗΜ) και μικροκυμάτων, στην σχεδίαση και ανάλυση κεραιών και διάδοσης ΗΜ κυμάτων, στη νανοτεχνολογία, και στην επεξεργασία σημάτων για διάγνωση και ιατρική απεικόνιση.

Είναι θυγατρική εταιρεία της Meta Materials Inc (ΜΕΤΑ®), της πρώτης εταιρείας μεταϋλικών που είναι εισηγμένη στο Nasdaq, με έδρα τον Καναδά και τις ΗΠΑ. H META δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εμπορικών εφαρμογών βασισμένων σε μικρο- και νανο-δομές και υλικά σε ραδιοκυματικές και οπτικές συχνότητες. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και αναφορές ως μια από τις κυρίαρχες εταιρείες παγκοσμίως στην αγορά των μεταϋλικών που αναμένεται να φθάσει σε αξία τα USD $1.35 δις μέχρι το 2025. Η ΜΕΤΑ αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες με διεθνούς κύρους πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα, και επενδύει στην πνευματική προστασία των λύσεων της μέσα από την κατοχύρωση πατεντών για την τεχνολογία της.

ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΒΕΕ

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ABEE ιδρύθηκε το 1996 στην Αλεξανδρούπολη και μέσα από μια συνεπή και συνεχή προσπάθεια εξελίχθηκε σε εξειδικευμένη εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών ενώ παράλληλα είναι μία από τις πλέον ειδικές εταιρείες στο χώρο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, έχοντας υποδομές και δυνατότητες Σχεδίασης και Κατασκευής Ηλεκτρονικών Συστημάτων και ειδικών καλωδιώσεων.Επιπλέον αναπτύσσει δική της τεχνολογία με έμφαση στο διαδίκτυο των πραγμάτων, την ασύρματη επικοινωνία και την ανάλυση δεδομένων με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας.

Κύρια εφαρμογή της τεχνολογίας στην Ναυτιλία όπου εκατοντάδες πλοία με το σύστημα LAROS παράγουν αξιόπιστα και συγχρονισμένα δεδομένα που επιτρέπουν σε σύγχρονα κέντρα επιχειρήσεων να έχουν πραγματική εικόνα για την επιχειρησιακή κατάσταση των πλοίων σε συνδυασμό με την απόδοση τους και την συμμόρφωση τους με το κανονιστικό πλαίσιο.

Παράλληλα η εταιρεία σχεδιάζει την εκτόξευση και λειτουργία νανοδορυφόρων που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές ενναλακτικό δίκτυο επικοινωνίας έξυπνων συσκευών με κέντρα επιχειρήσεων παράλληλα με τις όποιες δομές κύριας επικοινωνίας.


 

IHDL

IDHL

Η Έρευνα στο ΙΗΔΛ αποκρίνεται στις Ευρωπαϊκές προκλήσεις σε τέσσερες από τις έξι κρίσιμες Βασικές Τεχνολογίες Γενικής Εφαρμογής (Key Enabling Technologies, KET’s) που προσδιορίσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Νανοτεχνολογίες, Μικρο/Νανο-ηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά και Φωτονική), ενώ βρίσκεται στην διεπιστημονική πλευρά των άλλων δύο (Βιοτεχνολογία, Προηγμένη Μεταποίηση). Η δομή του ΙΗΔΛ επιτρέπει την διεπιστημονική προσέγγιση στην έρευνα που βασίζεται σε συνέργειες μεταξύ των ερευνητών του στα πεδία της φυσικής, της χημείας, της επιστήμης υλικών και την βιολογίας, ενώ επιδιώκονται, επίσης, διεπιστημονικές συνέργειες με τα άλλα Ινστιτούτα του ΙΤΕ. Τον Φεβρουάριο του 2014, το ΙΗΔΛ κατατάχθηκε πρώτο μεταξύ όλων των Ερευνητικών Ινστιτούτων που εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) από ενδεκαμελή διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης που ορίσθηκε από την ΓΓΕΤ – το ΙΗΔΛ βαθμολογήθηκε με τον μέγιστο δυνατό βαθμό (5,0) σε κάθε ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης.

Το Εργαστήριο Αγώγιμων και Διάφανων Υλικών και Διατάξεων (Transparent Conductive Materials and Devices, TCMD) ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Νανοηλεκτρονικών, Φωτονικών και Κβαντικών Υλικών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και εδράζεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Η έρευνά του εστιάζεται στην μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων προηγμένων υλικών και διατάξεων για ενεργειακές και περιβαλλοντικές εφαρμογές. Ειδικότερα, γίνεται ανάπτυξη, χαρακτηρισμός και μελέτη των υλικών, η οποία μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε πληθώρα δημοσιεύσεων σε αυτούς τους τομείς.

Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ(ΙΗΔΛ) / Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ)

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) ιδρύθηκε το 1983. Στην τριακονταετή διαδρομή του έχει καθιερωθεί διεθνώς για τις ερευνητικές του δραστηριότητες σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε τρεις κύριες θεματικές κατευθύνσεις-τομείς: Επιστήμη Laser & Φωτονικής, Επιστήμη & Τεχνολογία Υλικών & Διατάξεων και Αστροφυσική & Αστρονομία. Ειδικότερα, οι πειραματικές και θεωρητικές ερευνητικές του δραστηριότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιστήμης στους τομείς:

  • Τα λέιζερ και οι εφαρμογές τους σε θέματα της φυσικής ισχυρών πεδίων, της ατομικής/μοριακής φυσικής & χημικής δυναμικής, των εφαρμογών της φωτονικής που περιλαμβάνουν την μικρο/νανο-επεξεργασία υλικών, τον διαγνωστικό έλεγχο και την αποκατάσταση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, αισθητήρων οπτικών ινών, βιοφωτονικής & βιοϊατρικών εφαρμογών και κβαντικής οπτικής. Το ΙΗΔΛ λειτουργεί από το 1990 την Ultraviolet Laser Facility, που αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (LASERLAB EUROPE), ενώ συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή υποδομή CHARISMA στην περιοχή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι τώρα μέλος της στην Ευρωπαϊκή υποδομή IPERION CH της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επί πλέον, το ΙΗΔΛ συμμετέχει στην Φάση Ορισμού της Ευρωπαϊκής υποδομής Extreme Light Infrastructure (ELI), ένα έργο που ανήκει στον Οδικό Χάρτη του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI). Επίσης, συμμετέχει στην νέα Ευρωπαϊκή υποδομή European Research Infrastructure for Heritage Science (E-RIHS) που εντάχθηκε στον επικαιροποιημένο Οδικό Χάρτη του ESFRI το 2016.
  • Υλικά και διατάξεις που περιλαμβάνουν την μικρο/νανοηλεκτρονική σύνθετων ημιαγωγών και των διατάξεών τους, την επιστήμη και τεχνολογία πολυμερών, βιοϋλικών, ηλεκτρονικών, μαγνητικών και φωτονικών υλικών, των υβριδικών νανοϋλικών καθώς και των μεταϋλικών. Το ΙΗΔΛ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Υποδομή ESMI στην περιοχή της χαλαρής συμπυκνωμένης ύλης. Το ΙΗΔΛ συμμετείχε στην ευρωπαϊκή υποδομή ESMI στην περιοχή της χαλαρής συμπυκνωμένης ύλης και συμμετέχει τώρα στην ευρωπαϊκή υποδομή NFFA στην περιοχή των νανοεπιστημών.


Ερευνητικοί τομείς

 Metal-Oxide (MO) gas sensing materials and devices
highlighted by ultra-low detection limits for gases such as O3, NO2, H2 and CH4 in the low ppb range at room temperature at world record levels (such as <10ppb for O3)

 Visible active photocatalysts for improve Air and Health Quality
 Solar active photocatalysts for wastewater treatment
 Solar hydrogen evolution from water
 Thermochromic materials for energy efficient coatings
Η εξειδίκευση του εργαστηρίου στα οξείδια μετάλλων και τις εφαρμογές τους, πέρα από τις δημοσιεύσει, έχει καθιερωθεί διεθνώς και από τη διοργάνωση από το 2006 και μετά (κάθε 2 χρόνια) του Διεθνούς Συμποσίου σε Διαφανή και Αγώγιμα Υλικά (International Symposium on Transparent Conductive Materials)